Науково-методичний семінар на тему: «Можливості платформи Web of Science для якісних наукових досліджень та навчання»

16 травня 2017 році в Інституті біології тварин НААН відбувся науково-методичний семінар на тему: «Можливості платформи Web of Science для якісних наукових досліджень та навчання»
Доповідач: Ірина Тихонкова - спеціаліст з навчання Clarivate Analytics.
На семінарі були присутні наукові співробітники, аспіранти, докторанти Інституту біології тварин НААН та Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН.
12Загалом семінар був присвячений платформі Web of Science. Зокрема, було сказано, що Web of Science (Thomson Reuters) є найстарішою наукометричною базою даних, заснованою Юджином Гарфілдом, фундатором ISI (Institute of scientific information, 1960 рік). До неї більше 50 років ретельно заносять усі бібліографічні відомості про кращі видання, що забезпечує коректне індексування майже 13000 видань в трьох тематичних індексах: з природничих наук SCIE, з соціальних - SSCI та гуманітарних AHCI і 5000 видань в політематичному індексі ESCI. Повна індексація переліку літератури усіх видань бази налічує більше 1 млрд. записів, що створює можливість точних наукометричних оцінок і прогнозів для розвитку певної наукової галузі та установи.
Спікер у своєму виступі також розкрила можливості платформи Web of Science, зокрама, пошук, аналіз, збереження релевантної інформації, оцінка тематик робіт та пошук можливих джерел фінансування.IMG 20170516 103523
Розглянуто роботу з аналітичними інструментами Journal Citation Report, та Essential Science Indicators які використовують для підбору і аналізу наукових видань, та з референс менеджеом End Note Basic, що використовують для створення бази публікацій за темою дослідження та оформлення статей за форматом певного видання.
На семінарі були також розглянуті питання з пошуку актуальної та достовірно наукової інформації, її аналізу та надані рекомендації стосовно того, як можна вберегтися від хижацьких видань.
На завершенні семінару, пані Ірина подарувала Науковій бібліотеці І-ту біології тварин НААН «Керівництво з наукометрії».