Конференція молодих вчених в інституті біології тварин НААН

8 грудня в Інституті біології тварин НААН відбулась ХVI Всеукраїнська науково-практична конференція молодих учених «МОЛОДІ УЧЕНІ У ВИРІШЕННІ АКТУАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ БІОЛОГІЇ, ТВАРИННИЦТВА ТА ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ» яка була присвячена пам’яті доктора біологічних наук, професора ГОЛОВАЧА ВАСИЛЯ МИКОЛАЙОВИЧА.

Цього року для участі у роботі конференції зареєструвалось понад 80 молодих науковців із наукових закладів України  та Польщі. Приємно відзначити, що на відкритті конференції були присутні і родичі Василя Миколайовича Головача, зокрема, його син - доктор фізико-математичних наук., професор Головач Юрій Васильович із родиною.

Робота конференції розпочалось із вітального слова директора інституту біології тварин НААН - академіка НААН Влізла Василя Васильовича. У своєму виступі Він наголосив про важливість для країни науки як такої і ролі молодих вчених у проведенні досліджень та побажав учасникам плідної праці.

1

На пленарному засіданні учень Головача В. М. - д.с.-г.н., член кореспондент НААН Ратич Іриней Борисович виголосив доповідь — «Учитель і учень: професор Ґжицький С.З. та професор Головач В.М.». У своєму виступі Іриней Борисович розповів про становлення Інституту біології тварин як наукової установи та роль у цьому процесі фундатора інституту Степана Зеновійовича Гжицького та його учня - Василя Миколайовича Головача. Він відзначив, що Василь Миколайович був одним із чільних засновників Українського НДІ фізіології і біохімії с.-г. тварин. З 1960 – 1962 рр. працював на посаді заступника директора інституту з наукової роботи. На початковому етапі створення інституту на одній з керівних посад була потрібна саме така людина як Василь Миколайович, що мав фантастичні організаційні здібності, характеризувався вулканічною енергією, вмінням долати будь-які перешкоди та позитивно вирішувати найскладніші завдання. Також розповів цікаві факти із життя науковців та представив унікальні світлини того періоду.

P1110548
Також до слова був запрошений син Василя Михайловича Головача - Юрій Васильович, котрий поділився спогадами про свого батька та розповів цікаві та маловідомі факти про нього.

P1110570
Також із вітаннями учасникам конференції та побажаннями плідної співпраці виступив представник Краківського сільськогосподарського університету професор доктор габіл. Є. Нєдзюлка та виголосив доповідь на Influence of environmental factors on welfare and animal health.

У пленарному засіданні із науковою доповіддю «Avian embryo as an experimental model» виступив ще один представник Краківського сільськогосподарського університету доктор габіл. М. Ліс .

3


Загалом   на конференції було виголошено 56 доповідей, що охоплювали різні питання біохімії, фізіології, ветеринарії, годівлі та розведення. Під час конференції молоді науковці мали змогу спілкувались із колегами з інших закладів та поділитись результатами своїх досліджень, взяти участь у наукових дискусіях.

P1110495

 

На завершення конференції, головами секцій, було обрано кращі доповіді учасників.  Переможцям було вручено грамоти, премії та сертифікати на безкоштовні публікації у науковому журналі Інституту біології тварин НААН – «Біологія тварин».

4