Здоров'я людей і тварин життєво пов'язані між собою. Більшість нових та ендемічних хвороб людини походять від тварин, незалежно від того, передаються вони безпосередньо, через їжу чи навколишнє середовище. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (WOAH, заснована як OIE) і Продовольча та сільськогосподарська організація (FAO), до яких нещодавно приєдналася Програма ООН з навколишнього середовища (UNEP), є основними міжнародними організаціями, відповідальними за пропозицію посилань і вказівок щодо запобігання та реагування на зоонозні захворювання та інші ризики для здоров’я на контакті людина-тварина-довкілля. Разом вони були активними промоутерами та реалізаторами міжсекторального підходу до співпраці між установами та системами для запобігання, виявлення та контролю захворювань тварин і людей.

Аспірантка другого курсу Інституту біології тварин НААН Наталія КУРЯТА взяла участь у Національному семінарі із вибудовування зв’язків для реалізації підходу «Єдине здоров’я» в Україні щодо Міжнародних медико-санітарних правил (ММСП) та Шляху підвищення ефективності ветеринарних служб (ЕВС), який відбувся у 18-20 вересня 2024р у м.Львів.

В семінарі брали участь представники секторів громадського здоров'я, здоров’я тварин, захисту навколишнього середовища центрального та регіонального рівнів та представники чотиристороннього альянсу міжнародних організацій: WHO, FAO, WOAH, UNEP.

Основною метою Національного семінару з побудови міжсекторальної співпраці - було надати можливість службам охорони здоров'я людини та тварин та захисту навколишнього середовища України проаналізувати існуючі прогалини у співпраці в ключових технічних сферах та розробити спільну дорожню карту коригувальних заходів та стратегічних інвестицій для покращення роботи на межі "людина-тварина" у сфері профілактики, виявлення та боротьби із зоонозними хворобами.

Результатом заходу було створення дорожньої карти проекту, поглиблення міжсекторальної співпраці в рамках проекту концепції «Єдине здоров’я».

НОВИНИ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

НАУКОВИЙ  ЖУРНАЛ  "БІОЛОГІЯ ТВАРИН"

                                                                   logo

MON

Scopus logo

WebOfScience

Springer

gslogo

ScienceDirect